Blog Computer Computer History

Compaq Portable 386

De Compaq Portable 386/20 is een IBM-compatibele computer als draagbaar . Het werd geïntroduceerd in 1987 door Compaq Computer Corporation .

Hij is een van de laatste vertegenwoordigers van de “koffercomputer” met een aanzienlijk gewicht van 11 kg in de standaarduitrusting, maar heeft daarvoor een zeer krachtige Intel 80386- processor gebouwd . In tegenstelling tot de draagbare apparaten van tegenwoordig, heeft deze geen batterij en wordt hij gevoed door een AT-computervoeding , intern heeft hij ook toegang tot voornamelijk eigen verbindingen.

Gedetailleerde technische specificaties

CPU en FPU

Het eponiem voor dit model is de gestokte 386DX- processor met 20 MHz. Het apparaat biedt ook een socket voor een 20MHz 387 floating point-eenheid , die niet is opgenomen in de standaarduitrusting.

Aangezien draait op 386 computers, het hele systeem processorsnelheid is een verhoging van de klokfrequentie van de processor door slechts uitwisselen met behulp van een Cyrix 486DRx2 20/40waarin de klok door een vermenigvuldiger van 2 verdubbeld (386 pinout compatibel 486 met 1 KB L1 cache), mogelijk. [1]

Moederbord, om het midden van de SC-RAM te zien, linksonder een uitsparing voor uitbreidingskaarten

Geheugen

Het moederbord zelf kan in totaal vier 512 KB SIMM’s van een eigen formaat bevatten (Compaq SC-RAM genoemd ).

Daarnaast heeft Compaq verschillende uitbreidingskaarten geleverd die het geheugen tot 10 MB kunnen uitbreiden.

 • De optionele 32-bits geheugen / modem-carrierkaart is nodig om verbindingen te maken voor extra RAM-kaarten.
 • Een uitbreidingskaart met 4 MB (8 × 512 KB 80ns, 4 MB geheugen uitbreidingskaart ) is hier op aangesloten, en
 • Dit vereist een extra 4 MB (8 × 512KB 80ns Dit extra bout 4 MB geheugen aufzustecken) card.

Het RAM-geheugen kan worden uitgebreid tot maximaal 10 MB (2 MB moederbord, 8 MB met uitbreidingskaarten). [2]

Grafische kaart

De grafische kaart kan alleen worden aangepast tussen CGA- en MDA-emulatie door middel van jumpers. [3] De CGA editie verplicht de Compaq plasmascherm openen vanuit Windows of in het algemeen voor grafische uitvoer vereist. Het geïntegreerde grafische kaart kan weergeven via CGA standaard (640×200 pixels) voorbij een maximale resolutie van 640 x 400 pixels met twee kleuren (monochroom), maar overigens geheel de toenmalige grafische en tekst normen van pre- EGA -tijd compatibel. De interne en Compaq draagbare Plasma aangewezen, de vertoning met een resolutie van 640 x 400 pixels met 16 grijsniveaus [4] en is rechtstreeks verbonden met het CGA-bord door middel van een gepatenteerde verbinding.

Hoewel een betere ISA-bus grafische kaart achteraf kan worden toegevoegd via de Compaq uitbreidingseenheid , kan deze niet worden gebruikt met het interne display.

Harde schijf

De inrichting verschaft “drijft twee voor 5,25 halve hoogte voorzien, waarvan één met een montageframe voor een harde schijf 3,5” verschaft.

Officieel bood Compaq twee hardeschijfmodellen aan met ofwel 40 MB ofwel 100 MB. Zoals gebruikelijk is voor inrichtingen van deze tijd de BIOS alleen specificeren voorgeprogrammeerde typenummer gehuurd een signaalcontacten van CHS mogelijke waarden (bijvoorbeeld soort 17 met 40 MB of typen 42 met 504 MB). Bovendien is het BIOS beperkt tot harde schijven tot een maximum van 504 MB ( CHS-barrière ). Voor harde schijven van meer dan 504 MB is een schijfbeheerprogramma zoals Ez-Drive noodzakelijk.

Verder kan worden geïnstalleerd door Compaq IDE connector via adapter ook normaal 2.5 “notebook harde schijven of CompactFlash (als dat zonder kaarten LBA functie) te bedienen. In combinatie met deze kunt u de toen vrije 5.25 “-schacht gebruiken, naast bijvoorbeeld een CD-ROM-station.

Floppy diskdrive

In de standaardconfiguratie werd het apparaat geleverd met een 5,25 “1,2 MB diskettedrive , maar het was mogelijk om een tweede 5.25″ 360 KB diskettestation te installeren in plaats van een harde schijf . Het gebruikt een standaard lintkabel zoals op desktopcomputers, dus het installeren van een 3,5 “1,44 MB diskettedrive is geen probleem, ook vanwege de ondersteuning van het BIOS.

Externe uitbreidingsopties

Om het apparaat als een professionele partner op kantoor te vermarkten, bood Compaq ook externe uitbreidingseenheden aan. Het is echter niet mogelijk om tijdens het gebruik de uitbreidingseenheden te wijzigen.

 • Compaq uitbreidingseenheid

Zoals hierboven vermeld, kan de inrichting de (Duitse uitbreidingseenheid genoemd) uitbreidingseenheid worden uitgebreid. Dit is een bijlage met twee 16-bits brede ISA-slots . Alle ISA-buskaarten die ooit zijn verschenen, kunnen zonder uitzondering worden gebruikt.

Van Compaq was zoals een Compaq-VG controlekaart gebracht welke tekst en afbeeldingen op een extern Compaq VG beeldscherm in – hoge resolutie kunnen vormen (tot 720×400 pixels met tekst, 640×480 pixels met tot 256 (bij – voor die tijd een palet van 256.000 verschillende kleuren op hetzelfde moment).

 • Compaq uitbreidingseenheid met 40 MB tape-eenheid

In plaats van de ISA- slotuitbreidingseenheid kan ook een 40 MB tapedrive van Compaq worden geïnstalleerd. De behuizing zelf lijkt identiek aan de normale uitbreidingseenheid.

Interne uitbreidingskaarten

Compaq aangeboden op zijn eigen verschillende uitbreidingskaarten, die kunnen worden aangesloten via een eigen verbinding in de behuizing zonder uitbreidingseenheid.

Het is niet mogelijk om de uitbreidingskaarten tijdens het gebruik te wijzigen.

 • 32-bits geheugen / modem-draagkaart

De geheugenuitbreidingen, de tweede asynchrone interfaceplaat of modems zijn verbonden met het moederbord met de 32-bits geheugen / modem-draagkaart (wordt alleen de draagkaart genoemd ).

 • 1-2MB geheugenuitbreidingskaart

Er is al 1 MB RAM gesoldeerd op de geheugenuitbreidingskaart van 1-2 MB en bevat 1 MB SC-RAM-geheugenmodules (2x 512 KB elk) , die ook op het moederbord worden gebruikt. Met dit board kan het draagbare geheugen van 2 MB (moederbord) worden uitgebreid tot 3 of 4 MB. Als het draagbord voorafgaat, kan het niet worden gebruikt met een van de volgende twee 4-MB-kaarten .

 • 4MB geheugenuitbreidingskaart

Op dit bord is 4 MB RAM stevig gesoldeerd en breidt het werkgeheugen van de draagbare naar een totaal van 6 MB. Als de carrierkaart vereist is, kan deze niet worden gebruikt met een geheugenuitbreidingskaart van 1-2 MB .

 • 4 MB extra geheugenkaart

Het bord is aangesloten op een al geïnstalleerd 4 MB geheugenuitbreidingskaart , waarmee het totale geheugen wordt uitgebreid tot 10 MB. Vereist het moederbord en 4MB geheugenuitbreidingskaart , kan niet worden gebruikt met een 1-2MB bord .

 • Asynchrone interfacekaart

Deze uitbreidingskaart , aangeduid door Compaq als de tweede asynchrone kaart (het eerste bord vertegenwoordigt een ISA- bord voor de uitbreidingseenheid ), biedt een RS232- poort. Kan niet tegelijkertijd met de dragerplaat worden gebruikt .

 • 1200 of 2400 baud-modem

Deze modems zijn alleen beschikbaar als set en bestaan ​​uit een Hayes- compatibele 1200 of 2400 baud modem , een backplane , een chassisafdekking en een telefoonkabel voor de Amerikaanse en Canadese markten. Het modem is niet goedgekeurd voor gebruik in Duitsland.

BIOS

Het BIOS-configuratieprogramma is anders dan andere apparaten die niet direct op een chip zijn opgeslagen, maar vanaf een diskette moeten worden geladen. Als u deze niet langer in bezit hebt, kunt u ze vandaag nog gemakkelijk op internet vinden:

 • 3.5 “tot 720 KB Versie: SP0308.EXE of SP0308.ZIP
 • 5.25 “-360KB-versie: SP0316.EXE of SP0316.ZIP

Software

De Compaq Portable werd standaard geleverd met COMPAQ-DOS versie 3.31. Dit is volledig compatibel met MS-DOS 3.2 door reverse engineering , maar biedt al ondersteuning voor FAT16-harde schijven van meer dan 32 MB.

Omvat onder andere een schijf met gebruikersprogramma’s , waarop programma’s voor geheugenbeheer en beïnvloeding van de processorsnelheid (tussen 6, 8 en 20 MHz) beschikbaar zijn. Deze zouden zijn:

 • ADAPT.COM (Advanced DIsplay Attribute Programming Tool) is een TSR-programma om de karakterrepresentatie van de MDA / CGA grafische kaart te besturen via een sneltoets
 • CACHE.EXE (Compaq Disk Cache) is vergelijkbaar met SmartDrive als een harde schijf-cache
 • CEMM.EXE ( 386 CPU ) / CEMMP.EXE ( 286 CPU ) fungeert als Expanded Memory Manager, incompatibel met Windows 3.1 (Compaq Expanded Memory Manager)
 • CHARSET.COM installeert een alternatieve tekenset of een alternatief lettertype (THINUS) om de karakterweergave op het plasmascherm te verbeteren
 • CLOCK.SYS is een stuurprogramma voor de realtime-klok van de Portable 386
 • MODE.COM vervangt de MODE.COM geleverd door DOS en laat je schakelen tussen grafische modi en processorsnelheden met commando’s als “MODUS SEL MDA”, “MODUS SEL CGA”, “MODUS SNELHEID HOOG”, “MODUS SNELHEID LAAG”
 • VDISK.SYS is een RAM disk driver

Webkoppelingen

 • 486 upgrade
 • Gasplasma scherm onder Windows voor Workgroups 3.11

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ http://mypage.intergate.ca/~fspencer/8580proc.htm
 2. Spring omhoog↑ COMPAQ Portable 386 Personal Computer GEBRUIKERSHANDLEIDING Derde editie. Betreden op 23 juni 2017 .
 3. Spring omhoog↑ COMPAQ Portable 386 PC ONDERHOUDS- EN SERVICEGIDS. Betreden op 23 juni 2017 .
 4. Jump-up↑ Compaq draagbare plasma-display in Windows voor werkgroepen 3.1x. Betreden op 23 juni 2017 .