Computer

Ultra mobiele pc

Onder de naam Ultra-Mobile PC (vroegere projectnaam: Origami ) lanceerden verkorte UMPC , Microsoft en Intel in de lente van 2006 op CeBIT een nieuwe klasse draagbare computers . Sony deed in 2004 een eerste poging in deze richting met de Vaio-U-serie, die echter nooit op de Europese markt kwam en alleen in Azië werd verkocht.

Beschrijving

Ultra-mobiele pc’s zijn kleiner dan subnotebooks , hebben een TFT-scherm diagonaal van ongeveer 12,7 tot 17,8 centimeter (5-7 inch) in grootte en, net als tablet-pc’s , ze zijn voornamelijk toegankelijk via het touchscreen of met een stylus. Bediende pinnen . Toetsenborden kunnen extern worden aangesloten of zijn zelfs gedeeltelijk geïntegreerd. Ook gebruikelijk in laptops zijn algemene kenmerken zoals een ingebouwde camera voor videotelefonie of fotografie en vingerafdruksensoren voor authenticatie. Ook GPS-modules en navigatiesoftware zijn graag geïntegreerd.

De eerste-generatie apparaten zijn volwaardige pc’s waarvan het besturingssysteem Linux is of een aangepaste Windows XP Tablet Edition.

Enerzijds moeten de apparaten van de tweede generatie energiezuiniger zijn en dus een langere levensduur van de batterij bieden (tot 5 uur), anderzijds ondersteunen ze Windows Vista , deels met AeroGlass-interface. De processors die in de vorige modellen werden gebruikt, zijn VIA C7- ULV-processors met VIA VX700-chipset of Intel A110-processors.

Er zijn geen vaste grenzen tussen de voorwaarden subnotebook en ultra-mobiele pc.

Toepassingen

UMPC’s worden gepromoot tot zakelijke gebruikers die hun bedrijfssoftware mobiel kunnen gebruiken zonder noemenswaardige beperkingen. Ze zijn dus lichter / draagbaarder dan notebooks , maar functioneler dan een PDA . Ultra-mobiele pc’s worden ook aangeprezen als multimediaspelers of navigatiesystemen. Met Bluetooth , UMTS en WLAN-internettoegang kunt u deze gebruiken om mobiele websites te communiceren, websites te lezen, e-mails te lezen of online games te spelen . De beoogde niche heeft overlappingen met subnotebooks en PDA’s, wat betekent dat zelfs fabrikanten het doel niet altijd duidelijk kunnen aangeven.

De eerste apparaten waren van Asus (model “R2H”), oprichter en Samsung (model “Q1”). Asus, Samsung en Gigabyte Technology ( verkocht onder het label Medion ) hebben apparaten van de tweede generatie geïntroduceerd op CeBIT 2007, die allemaal een aangepaste versie van Windows Vista hebben.