Computer

transputer

Een transputer is een parallelle computer die is uitgerust met extra communicatiehardware om efficiënt gegevens uit te wisselen met naburige computers met behulp van het doorgeven van berichten . Het woord is een sleutelwoord van ” transistor ” en ” computer ” [1] . De bijbehorende apparaten zijn sinds 1978 ontwikkeld door het bedrijf Inmos, dat in Engeland is opgericht . In 1983 werd de transputer officieel gelanceerd. Dit zijn complete microcomputers die zijn gebouwd volgens de Von Neumann-architectuur .

Essentieel voor het concept van de transputer waren zijn clustermogelijkheden en de pogingen hiertoe om de computerprocessen te parallelliseren . Hiervoor is de nieuwe programmeertaal Occam ontwikkeld.

In deze context is een (toen) extreem snelle verbindingstechnologie ontwikkeld tussen de rekenknooppunten. Aangezien de transputerverbindingen echter werken volgens de rendez-vous- methode en geen FIFO hebben , is parallellisatie moeilijk.

Om hogere snelheden te bereiken, moet een unidirectionele stream worden gebruikt. Het communicatiekanaal moet de gegevens van de afzender in een FIFO bufferen, zodat de ontvanger het pre- product asynchroon kan verwerken .

Toepassingen

De transponders werden bijvoorbeeld gebruikt in het Atari Transputer-werkstation, de ATW800 ( Tim King ), het Meiko Computing Surface , de parallelle computers van de bedrijven SANG en Parsytec of in het Amiga- transponderwerkstation. Op de TUHH werd een ontwikkelaarsbord gemaakt. Gevonden in de industrie transputer relatief grote toepassing op het gebied van regelgeving – en regeltechniek . Maar niet alleen daar:

De Technische Universiteit van München heeft een werkstation met 137 transputers gebouwd om problemen in wiskundige optimalisatie op te lossen . [2]

Aan de universiteit van Siegen werd een werkstation voor medische beeldverwerking ontwikkeld. De S2M-T1-kaart van AVM was optioneel in staat om real-time gegevenscompressie te gebruiken op maximaal 30 ISDN-kanalen op een extra kaart met T800 transputer gehuisvest in een externe 1 U hoge 19 “-behuizing . Transputers worden ook gebruikt in de ruimtevaart: het SOHO- ruimtevaartuig verzendt bijvoorbeeld beelden via een transpu- aternetwerk. [3] In EUREKA Prometheus Project transputer in autonome robotic voertuig waren VaMoRs van Ernst Dick’s wordt gebruikt om een ​​voertuig automatisch door het verkeer te sturen op basis van puur visuele gegevens.

In 1989 kocht SGS-Thomson de onderneming Inmos, waardoor halverwege de jaren negentig de verdere ontwikkeling plaatsvond en aan het eind van de jaren negentig de productie van de transputer werd stopgezet. De architectuur van de Transputer overleefde gedeeltelijk in de microprocessorfamilie ST20 .

Individuele proeven

  1. Jump up↑ Iann M. Barron: The Microprocessor en de toepassing ervan: een geavanceerde cursus . In: D. Aspinall (ed.): De Transputer . , Cambridge University Press , 1978, ISBN 0-521-22241-9 , blz. 343 (toegankelijk 25 juni 2014).
  2. Jump up↑ Transputerproject van de Technische Universiteit van München (opgehaald 7 december 2009)
  3. Spring omhoog↑ Geschiedenis van Inmos en Transputer op inmos.com (geopend op 7 december 2009)