Computer

Smart TV

Smart TV , ook wel hybride tv genoemd , is de naam voor televisies met extra computerfuncties , met name internetmogelijkheden . Smart TV’s hebben extra interfaces zoals USB, netwerk, WLAN en geheugenkaarten . De belangrijkste extra functie voor de fabrikanten is de HbbTV- functionaliteit.

Functionaliteiten

De vereiste om een ​​volledig uitgeruste internet- en netwerkcompatibele tv te kunnen gebruiken, is een breedbandverbinding . Een slimme tv maakt het mogelijk om op het internet te surfen of op een knop op de afstandsbediening te drukken om films in de afzonderlijke oproep onmiddellijk, optioneel zelfs in HD, op te halen bij online videotheken. Verder is het mogelijk om toegang te krijgen tot video-, muziek- en beeldbestanden die op een pc zijn opgeslagen. Zelfs video-oproepen via Skype kunnen op de tv worden bewaard. Een besturing van het tv-toestel is via smartphone , tablet , USB en BluetoothToetsenbord mogelijk nadat de gebruiker die een van deze apparaten heeft, de juiste app voor elke fabrikant heeft gedownload en geïnstalleerd. [1]

Als alternatief kunnen de mogelijke toepassingen van televisies ook worden uitgebreid via een verbinding (meestal HDMI) met externe pc’s, laptops of met behulp van HDMI-sticks of met behulp van een geschikte set-top box. Dergelijke set-top boxes zijn beschikbaar in Duitsland voor meer dan 70 € plus kosten voor draadloos toetsenbord en muis. [2]

Fabrikant

Verschillende fabrikanten bieden Smart TV-toestellen aan: [3]

 • TP Vision , voorheen Philips , lanceerde in samenwerking met Sharp , LG Group , Loewe en andere fabrikanten een gemeenschappelijke programmeerinterface, de Smart TV Alliance , om apps compatibel te maken met hun smart-tv’s. [4] [5]
 • Samsung met Samsung Smart TV [6]
 • Sony : internet-tv [7] en Android TV
 • LG: Smart TV [8]
 • Panasonic : Viera Connect [9]
 • Sharp: Aquos Net + [10]
 • TechniSat : ISIO [11]
 • Talloze bedrijven bieden microcomputers ter grootte van een duim met het besturingssysteem Android , waarmee elke conventionele flatscreen-tv kan worden omgezet in een smart-tv. Dit zijn een compacte dongle met een ARM-processor , die is aangesloten op een HDMI- poort op de tv – dus HDMI-sticks worden genoemd – en kan worden bediend via de afstandsbediening, in sommige gevallen via smartphone of tablet . [12]
 • Telefunken: Smart TV

Privacybeleid

Elke retourkanaalnetwerkverbinding biedt de mogelijkheid om persoonlijke of andere gegevens over te dragen aan de fabrikant of andere partijen, meestal contentproviders. [13] [14] De procedure vereist dat de tv contact opneemt met de informatieverstrekker. Dit is een kwalitatieve verandering: hoewel de gebruiker anoniem blijft op de gewone televisie, kan hij nu identificeerbaar zijn. Tests hebben aangetoond dat soms persoonlijke gegevens worden verzonden zonder dat de gebruiker de bijbehorende functies heeft geactiveerd. [15] Op het gebied van gegevensbescherming is dit twijfelachtig, vooral omdat de aanbieder van inhoud de gegevens ook beschikbaar kan stellen aan derden. [16] [17]Ook waarschuwt de fabrikant Samsung haar klanten dat het mogelijk is dat met stem het apparaat wordt geactiveerd dat privégesprekken in de woonkamer door derden kunnen worden afgeluisterd. [18]

Webkoppelingen

 Commons: Smart TV’s – verzameling van foto’s, video’s en audiobestanden
 • Over Smart TV bij Intel (Engels)
 • Informatie en nieuws over smart TV-apps
 • Smart TV Alliance (Engels)
 • Mirror-rapport over kwetsbaarheden in Smart TV , 7 juni 2013
 • Smart TV: wanneer de televisie signalen opvolgt , Die Welt, 4 juni 2013

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Afstandsbediening TV via WLAN. In: pc-wereld. 4 juni 2012, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 2. Jump-up↑ Set-top box voor Smart TV
 3. Spring omhoog↑ Smart TV-fabrikant bij Stiftung Warentest. In: netwerkwereld 13 januari 2012, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 4. Jump up↑ Smart TV Alliance brengt Panasonic en Technisat aan boord bij heise.de, ingevoegd op 26 november 2015
 5. Jump up↑ Philips vormt een Smart TV-alliantie met Sharp, LG en Loewe. In: derStandard.at. 1 september 2011, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 6. Jump up↑ Beproefd en getest: Samsung Smart TV ES 8090 met spraak- en gebarenbediening. In: netwerkwereld 13 januari 2012, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 7. Jump up↑ TV kijken anders. Sony, teruggevonden op 19 juni 2012 .
 8. Jump up↑ Smart TV van LG – interactieve tv-ervaring op lg.com. LG, teruggevonden op 19 juni 2012 .
 9. Spring omhoog↑ Website over Smart TV-aanbod van Panasonic. Panasonic, beschikbaar op 19 juni 2012 .
 10. Spring omhoog↑ Vanaf de tv rechtstreeks naar internet. Scherp, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 11. Jump up↑ TV + Internet – Het beste van twee werelden in één apparaat. TechniSat, toegankelijk op 19 juni 2012 .
 12. Spring omhoog↑ HDMI android. In: c’t magazine. 9 februari 2013, toegankelijk op 18 maart 2014 .
 13. Jump up↑ Patrick Beuth: De spion op mijn tv. In: Zeit.de , 22 november 2013, toegankelijk op 25 november 2013.
 14. Jump up↑ Smart TV verzendt gegevens naar Zuid-Korea. LG spioneert klanten. In: N24.de , 22 november 2013, toegankelijk op 25 november 2013.
 15. Jump up↑ Niemietz et al.: Niet zo slim: op Smart TV Apps. In: Internationale workshop over beveiligd internet der dingen , september 2015, toegankelijk op 15 september 2015.
 16. Jump up↑ Anne Grauenhorst: slimme spionnen – tv-zenders analyseren eigenaars van smart tv’s. Darmstadt University of Technology, 15 mei 2013.
 17. Spring omhoog↑ Marco Ghiglieri, Florian Oswald, Erik Tews: HbbTV – Ik weet waar je naar kijkt . 13e Duitse IT Security Congress ( PDF-bestand )
 18. Spring omhoog↑ http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/samsung-warnt-vor-eigenen-smart-tv-geraeten-a-1017447.html