Computer

PC Conectado

De PC Conectado ( poort- aangesloten pc ) is een computer die op grote schaal wordt geïntroduceerd in de Braziliaanse huishoudens . Vooral armere huishoudens zijn het doelwit van dit langetermijnprogramma.

Het programma

Sinds 2004 zijn er plannen in de Braziliaanse regering om het aantal mensen met internettoegang aanzienlijk te vergroten. Bepaalde hoekstenen zijn vastgesteld: het verminderen van de piraterij van software , het integreren van de lokale hardware-industrie en het verbeteren van de technische training van zowel gebruikers als potentiële zorgverleners.

Op 12 mei 2005 werd de voorlopige uitspraak definitief bekendgemaakt. De introductie zal grotendeels in de tweede helft van het jaar plaatsvinden.

De PC Conectado is een programma voor digitale inclusie dat, samen met de sociale inclusie van een van de belangrijkste overheidsprogramma’s, zelfs vertegenwoordigt, misschien vergelijkbaar met de Agenda 2010 in Duitsland .

Het zal meer dan een miljoen PC Conectado produceren. De prijzen zullen maximaal R $ 1400 bedragen, wat ongeveer 400 euro is, maar moet eerder worden gezien als een veelvoud van het door de staat gegarandeerde minimumloon .

Technische specificaties

Om providers de mogelijkheid te bieden zich voor te bereiden als producenten van de PC Conectado, werden de technische kenmerken van tevoren vastgelegd.

Hardware

Er is besloten dat de computer een 1,5 GHz x86-processor moet hebben , plus 128 MB RAM en een harde schijf van 40 GB. Modem , netwerkkaart en grafische kaart zijn ook inbegrepen. De monitorgrootte is 15 inch. De introductie omvat verschillende gratis uren voor internettoegang .

Software

Er zijn 26 aanvragen nodig geacht. Er werd ook besloten dat alleen vrije software voldoet aan de behoeften van gebruikers en de lokale economie. De softwarelijst bestaat uit de volgende items:

  • besturingssysteem
  • Office-programma’s: teksteditor, spreadsheet, presentatiesoftware
  • Webbrowser , e-mailprogramma , chatprogramma, instant messenger
  • Beveiliging: antivirus , firewall , digitale certificaten
  • Desktop: Compressor, Software-update en FTP-client, Rekenmachine
  • Multimedia: Java en Flash , PDF , videoconferenties, games, audio-editor, beeldverwerking, HTML-editor, 3D-animatiestudio

Achtergronden

Een technologische revolutie van grote delen van de samenleving, zoals in het geval van de PC Conectado is niet zonder discussies.

Groeperingen

Hoewel de oproep niet openbaar was, was er enige informatie over potentiële deelnemers. Microsoft probeerde het contract te winnen met een speciale versie van het besturingssysteem Windows. Deze versie zou erg goedkoop moeten worden aangeboden, maar zou qua functionaliteit volledig nutteloos zijn geweest, omdat deze kunstmatige beperkingen oplegde. Sun Microsystems bood aan om een concept te ontwikkelen op basis van thin clients . Dit zou meer keuzevrijheid in software hebben achtergelaten, maar ook als het hardwareplatform de verspreiding van zwarte kopieën mogelijk zou makenzou zeer beperkt zijn geweest, het bedrijf zelf en niet de lokale hardwarefabrikanten zouden in het voordeel zijn geweest. De derde manier, die ook werd genomen, was het gebruik van open source-software op basis van goedkope standaardcomputers.

Ter ondersteuning van het derde pad werd een groep met de naam PC Livre gevormd, die werd gevormd door leden van het Braziliaanse project ASL (Associação Software Livre). Dit stelt zichzelf de taak om informatie en documentatie voor te bereiden over de gratis programma’s die worden gebruikt voor de doelgroep.

Controverses

Reeds in de aanloopfase ontstond de angst dat fabrikanten van eigen software de verkiezingen zouden torpederen. De introductie van de computer gaat dus gepaard met observaties om lobbyen bij de bedrijven te voorkomen.

Technisch gezien is het kiezen van 128 MB geheugen een doorn in het oog van velen, omdat de gewenste desktopomgevingen zoals KDE of GNOME , die voldoen aan de vereisten voor meertaligheid en gebruiksvriendelijkheid, slechts met ongeveer twee keer zoveel geheugen kunnen worden gebruikt.