Computer

Optische computer

Optische computers zijn computers en rekenmachines die geheel of gedeeltelijk werken met optische elementen in plaats van de hedendaagse populaire elektronische componenten. Hier worden opto-elektronische elementen of passieve optische niet-lineaire elementen gebruikt.

Voor- en nadelen

Het gebruik van optische systemen in computers biedt verschillende voordelen ten opzichte van conventionele elektronica:

  • vrijwel verliesvrije overdracht over lange afstanden
  • Hoge overdrachtssnelheid (ongeveer tien keer de snelheid van elektronische verbindingen)
  • Hoge bandbreedte (bijvoorbeeld door gebruik te maken van multiplexing met golflengtedeling)
  • Optische vrije ruimte verbindingen maken directe verbinding en driedimensionale verbindingen mogelijk

Daarentegen leiden de hogere productiekosten en de integratie van optische elementen in bestaande systemen tot hogere productiekosten.

Mogelijke toepassingen van optische verbindingen

  • Aansluiting van modules , bijv. Een computer met een computer
  • Aansluiting van printplaten , bijv. In rekeneenheden
  • Aansluiting van componenten op PCB’s, bijv. CPU met hoofdgeheugen
  • Verbindingen in geïntegreerde schakelingen

Hoewel de assemblage van printplaten en PCB’s vandaag al wordt gebruikt, zijn interconnecties van en in geïntegreerde circuits nog in ontwikkeling.

Principes van opto-elektronische gegevensverwerking

Optische connectoren en / of verwerkingseenheden zijn geïntegreerd in elektronische systemen. Licht dient als informatiedrager , de logische schakelprocessen worden elektronisch bestuurd.

Deze methode is met name geschikt voor het distribueren van de klok in een systeem, wat ook resulteert in een minimalisatie van de kloksnelheid .

Principes van optische dataverwerking

Hier worden voornamelijk passieve optische elementen gebruikt. Licht dient ook als een informatiedrager, maar de schakelhandelingen worden uitgevoerd door controlelichtstralen die de brekingsindex van niet-lineaire optische materialen veranderen . Dergelijke componenten hebben vergelijkbare eigenschappen als elektronische transistors .