Computer

Menselijke computer

Als een mens computer wordt gedefinieerd als een persoon die wiskundige berekeningen ingehuurd voor programmeerbare rekenmachines, zodat de computer in de moderne zin, waren beschikbaar voor wetenschappelijke en commerciële doeleinden.

De term computer is sinds het begin van de 17e eeuw in de Engelstalige wereld in gebruik. Volgens de Oxford English Dictionary , de eerste schriftelijke registratiedatum tot 1613 en verwees naar “een persoon die telt”. [1]

Analoog aan de computers van vandaag, volgden menselijke computers welomschreven regels en hadden ze geen autoriteit om van hen af ​​te wijken. [2] Het werk was vaak gecombineerd, d. h. Voor controle hebben twee of meer computers dezelfde berekeningen uitgevoerd. Indien overeengekomen, werden de resultaten opgenomen in de algemene resultaten.

Astronomie

De procedure werd gebruikt voor astronomische verkozen en andere complexe berekeningen. Een van de eerste voorbeelden van georganiseerde gebruik van menselijke computer gaat over de Fransman Alexis Clairaut terug (1713-1765), die als calculateur humain samen met twee collega’s, Joseph Lalande , en Nicole-Reine Lepaute , de terugkeer van de komeet van Halley berekend. [3]

Voor sommigen was het werk van een “calculator” een tussenstap op weg naar hogere rechten. Vrouwen hadden in eerste instantie ontkende deze activiteit in het algemeen, op enkele uitzonderingen na. Werkte zo Mary Edwards van de jaren 1780 tot 1815 als een van de 35 menselijke computers voor de Britse Nautical Almanac , die op zee werd gebruikt voor navigatiedoeleinden.

In de late negentiende eeuw veranderde dit met Edward Charles Pickering . Zijn groep heette toen “Harvard Computers”. [4] Veel astronomen die tijd werkte als een “Berechnerinnen”. De bekendste onder hen was Henrietta Swan Leavitt , die vanaf 1893 met Pickering werkte.

Florence Cushman was een andere vrouw die sinds 1888 als een menselijke computer aan de universiteit van Harvard werkte. De “catalogus van 16.300 sterren, waargenomen met de 2-inch meridiaanfotometer” is een van haar bekendste werken Ze werkte ook met Annie Jump Cannon .

De Indiase wiskundige Radhanath Sikdar was in 1840 werkzaam als een menselijke computer voor de grote driehoeksmeting in India. Hij was de eerste om de hoogte van de hoogste berg ter wereld te berekenen, later Mount Everest genoemd .

Methoden

Human computers werden gebruikt in West-Europa in de 18e en 19e eeuw voor het creëren van wiskundige tabellen, bijvoorbeeld trigonometrie en logaritmen . Deze tabellen waren over het algemeen onder de naam van het lood wiskundige bekend van de werkgroepen, zoals de tafels met door Friedrich Wilhelm Bessel vernoemd Bessel elementen voor het voorspellen van zonsverduisteringen . In feite is het aandeel van de berekeningen, maar het leeuwendeel werd aangepakt door een leger van naamloze human computer.

Indien de nauwkeurigheid van de berekeningen niet gebruikt teveel decimalen vereist, ook op de schaal van mechanische kan glijden regels logaritmische tabel aangegeven waarden voor de berekening van producten, quotiënten of complexere berekeningen worden gebruikt.

In de loop van de vooruitgang waren steeds meer exacte tabellen voor navigatie en in de technische disciplines nodig. Om de productiviteit en werving van geschikte werknemers te verhogen , probeerden ze verschillende benaderingen. Een daarvan was de huiswerkmethode , waarbij de menselijke computers hun berekeningen thuis deden. Vaak waren dit goed opgeleide vrouwen uit de middenklasse, voor wie het ondenkbaar was om een ​​beroep in het openbaar uit te oefenen. [5]

Indien nodig worden algoritmen gebruikt om functionele resultaten te berekenen die de hoeveelheid gebruikte berekening minimaliseren, bijvoorbeeld in hoofdrekenen . Bovendien kunnen vaak vereiste berekeningsresultaten worden opgeslagen, zoals de tabel met vermenigvuldiging . Om de incidentie van rekenfouten te verminderen, kunnen plausibiliteitstests en controles zoals de negen en elf worden gebruikt.

Vloeiende dynamiek

Om het effect van de Nederlandse beoordelen Afsluitdijk (Nederlandse Afsluitdijk ) in de Zuiderzee menselijk computers werden ook gebruikt. De computersimulatie is ontwikkeld door Hendrik Lorentz . [6]

Op het gebied van meteorologie was het wetenschappelijke werk van Lewis Fry Richardson toekomstgericht. In 1922 schatte hij dat 64.000 “rekenmachines” het weer voor de hele wereld konden voorspellen door numeriek de bijbehorende differentiaalvergelijkingen op te lossen . [7] In 1910 was hij menselijke computer, waarbij de drukverhoudingen in een gemetselde dam werk berekende gebruikt.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden menselijke computers een belangrijke rol in de Verenigde Staten. In het Manhattan Project werkten ze aan numerieke oplossingen voor de meest gecompliceerde vergelijkingen op het gebied van kernsplijting . [8]

De rol van vrouwen in de VS

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog veel mannen werden opgeroepen voor de strijdkrachten in de Verenigde Staten, werden de beschikbare mannelijke wiskundigen schaars. Zoals het geval was in Europa voor de wiskundige tabellen, nam men zijn toevlucht tot getalenteerde vrouwen. Het leger van Amerikaanse “Calculators” tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond voornamelijk uit vrouwen, van wie velen een graad in wiskunde hadden.

De zes personen die de ENIAC geprogrammeerd, de eerste programmeerbare computer voor algemene doeleinden, kwam uit een dienst van de mens en de computer waren alle vrouwelijke: Kay McNulty , Betty Snyder , Marlyn Wescoff , Ruth Lichterman , Betty Jean Jennings en Fran Bilas . [9]

Na de Tweede Wereldoorlog heeft NACA , een NASA- voorloperorganisatie die betrokken is bij lucht- en ruimtevaartonderzoek, menselijke computers in de luchtvaart ingezet. Hun taken omvatten het transformeren van onbewerkte gegevens – afgeleid van ozillographs en andere bronnen – in gestandaardiseerde eenheden. Elektrische rekenmachines werden gebruikt als hulpmiddelen. Een van deze medewerkers was de Afrikaans-Amerikaanse wiskundige Dorothy Vaughan , die in 1943 bij het Langley Research Center begon te werken . [10]

De NACA kon eind jaren vijftig putten uit een hele staf zwarte wiskundigen. Vanwege raciale segregatie kregen deze werknemers aparte kantoren en toiletruimtes toegewezen, en de vrouwen zelf werden ‘gekleurde computers’ genoemd.

Dorothy Vaughan was een van de eerste zwarten die daar in wetenschappelijke hoedanigheid werkzaam was, in een groep die bekend staat als de West Area Computing Unit . Er waren alle Afro-Amerikaanse wiskundigen samengevat. Onder haar collega’s bevond zich de ingenieur Mary Winston Jackson , die op het gebied van de luchtvaart werkte, evenals Katherine Johnson . De laatste ontving talloze onderscheidingen en onderscheidingen en werd in november 2015 door president Barack Obama geëerd met de presidentiële medaille van vrijheid , een van de twee hoogste civiele onderscheidingen in de Verenigde Staten .

“Hidden Figures” actrice Octavia Spencer in het Kennedy Space Center , voor de portretten van Mary Jackson, Katherine Johnson en Dorothy Vaughan

De levensverhalen van deze drie vrouwen dienden als een model voor de Amerikaanse film Hidden Figures .

Literatuur en film

Het biografische boek van Margot Lee Shetterly , Hidden Figures , beschrijft de belangrijke bijdrage van Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die als menselijke computers voor NASA werkten . [11]

Het literaire model werd gefilmd in 2016 en werd in Duitsland uitgegeven onder de titel Hidden Figures – Unrecognized heroines in de bioscopen.

Literatuur

 • Martin Campbell-Kelly: The Origin of Computing , Scientific American , september 2009.
 • David Alan Grier: De menselijke computer en de geboorte van het informatietijdperk , Joseph Henry Lecture, Philosophical Society of Washington , 11 mei 2001.
 • David Alan Grier: When Computers were Human . , Princeton University Press , 2005, ISBN 0-691-09157-9 .
 • Katherine N. Hayles : My Mother What a Computer: Digital Subjects and Literary Texts . The University of Chicago Press, Chicago 2005, ISBN 9780226321479 . ( Uittreksel )
 • Edith Law, Luis von Ahn: Human Computation . Morgan and Claypool Publishers, 2011, doi : 10.2200 / S00371ED1V01Y201107AIM013 .
 • Margot Lee Shetterly : Hidden Figures: Het verhaal van Afro-Amerikaanse vrouwen hielp bij het winnen van de Space Race . William Morrow and Company , New York 2016.
 • Alan Mathison Turing: computerapparatuur en intelligentie . In: Mind . 59, 1950, blz. 433-460.
 • Mark Wolverton: Girl Computers . In: Amerikaans erfgoed . 61, No. 2, Case 2011.

Webkoppelingen

 • Vroege NACA menselijke computers op het werk , fotograaf, oktober 1949.
 • The Age of Female Computers , door David Skinner
 • Sonoma State University
 • Wellesley

Referenties

 1. Spring omhoog↑ Oxford English Dictionary . 3e editie. Oxford University Press, maart 2008.
 2. Spring omhoog↑ Computing Machinery and Intelligence AM Turing. Pp 433-460 , opgehaald op 1 september 2017 .
 3. Jump up↑ David Alan Grier: When Computers were Human . Princeton University Press, 2007, ISBN 978-0-691-13382-9 , blz. 22-25.
 4. Jump up↑ David Alan Grier: When Computers were Human . Princeton University Press, 2007, ISBN 978-0-691-13382-9 , blz. 82-83.
 5. Jump up↑ Martin Campbell-Kelly, Mary Croarken: The History of Mathematical Tables. Van Sumer naar Spreadsheets . Oxford University Press, 2003, ISBN 0-19-850841-7 , blz. 10.
 6. Jump up↑ Carlo Beenakker: Het project Zuiderzee. Universiteit Leiden, Faculteit der Natuurwetenschappen, Leids Instituut voor Fysica, Instituut-Lorentz, te bereiken op 1 september 2017 .
 7. Jump up↑ JCR Hunt: Lewis Fry Richardson en zijn bijdrage aan wiskunde, meteorologie en modellen van conflicten . In: Jaaroverzicht van Fluid Mechanics . 30, 1998, blz. Xiii-xxxvi. doi : 10.1146 / annurev.fluid.30.1.0 .
 8. Jump up↑ Sam Kean: The Disappearing Spoon – en andere echte verhalen uit het periodiek systeem . Black Swan, London 2010, ISBN 978-0-552-77750-6 , blz. 108.
 9. Jump up↑ ENIAC Programmers Project – Prijzen
 10. Spring omhoog↑ DOROTHY VAUGHAN (nee JOHNSON) . NASA.
 11. Jump up↑ Elizabeth Howell: het verhaal van de ‘verborgen figuren’ van NASA . 24 januari 2017. Betreden op 26 januari 2017.