Computer

Knowledge Navigator

De Knowledge Navigator is een fictief computer die dan- Apple – CEO John Sculley in 1987 voor de eerste keer in zijn boek Odyssey beschreven. Hij was Sculley’s persoonlijke computervisie voor de 21ste eeuw.

Het concept van de Knowledge Navigator is geïnspireerd op het werk van Vannevar Bush ( Memex ) en Alan Kay . Nauwkeurig de veranderingen via het World Wide Web te voorspellen , zou de Knowledge Navigator haar gebruikers in staat stellen om over de hele wereld te communiceren. Het zou worden gekoppeld aan databases met hypertextuele informatie waarmee een idee kon worden gekoppeld aan andere ideeën (Sculley haalt Ted Nelson aan als referentie) en gebruikt kunstmatige intelligentie of intelligente agenten om actief naar informatie te zoeken. Deze personal computer zal de technologie en het interfaceontwerp zijn van de opvolger van de voormalige Unixen Macintosh- systemen.

Sculley beschreef in verschillende speeches de vijf sleuteltechnologieën die ten grondslag liggen aan de Knowledge Navigator:

  1. Geavanceerde communicatietechnologie die computers en databases wereldwijd verbindt en gebruikers voorziet van bredere informatiepaden.
  2. Realtime animaties in 3D waarmee u complexe modellen kunt visualiseren.
  3. Verbeterde databasetechnologieën als sleutels tot uitgebreide informatiesystemen.
  4. Hypermedia , de combinatie van tekst, afbeeldingen, geluid en bewegende beelden die toekomstige computergebruikers intuïtief door enorme verzamelingen informatie leiden.
  5. Kunstmatige intelligentie als een sleuteltechnologie. Kunstmatige intelligentie maakt het gebruik van agents mogelijk die de persoonlijke voorkeuren van gebruikers herkennen en strategieën voorstellen om de productiviteit te verhogen.

Volgens Sculley zou de Knowledge Navigator grote platte beeldschermen met hoge resolutie gebruiken die tekst, afbeeldingen en door de computer gegenereerde animaties weergeven. Er zou ook hi-fi geluid, synthetische spraak en spraakherkenning zijn . Sculley heeft geen specifiek formulier voor de Knowledge Navigator verstrekt; De kennisnavigator kan dus de vorm hebben van een desktopcomputer , een PDA zijn of zelfs in de kleding van de gebruiker zijn geïntegreerd. Het concept van de Knowledge Navigator werd in 1987 gepresenteerd in een video getiteld The Knowledge Navigator: Technologies to Get There There Beyond en gepresenteerd in een korte publiciteitsfilm aan het grote publiek. [1]

Sommige ideeën van Sculley voor de Knowledge Navigator werden gerealiseerd in Newton , de eerste PDA van Apple.

Voetnoten

  1. Spring omhoog↑ Apple-videoclips naar de Knowledge Navigator op YouTube