Computer

kiosk systeem

Kiosksystemen zijn interactieve computersystemen die worden gebruikt in openbare of semi-openbare locaties, zoals winkelzones. In tegenstelling tot mobiele computerapparaten, krijgen ze een vaste locatie. Ze bieden informatie aan gebruikers. Sommige bieden ook de mogelijkheid om een ​​bedrijf te starten of een zakelijke transactie af te sluiten. Kiosksystemen zijn zelfbedieningsterminals . Door hun gebruik kunnen medewerkers worden gered.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen kiosksystemen en computersystemen, die ook in het openbaar worden gebruikt en toegang bieden tot de thematisch onbeperkte wereld van internet . Dit worden internetterminals of surf- of multimediastations genoemd .

Toepassingsgebieden

Kiosksystemen bieden meestal alleen toegang tot die toepassingsprogramma’s waarmee de installateur / eigenaar informatie wil verspreiden. Ze bieden informatie over tijdschriften, kranten, bedrijven, dienstregelingen of historische gebouwen. Je vindt ze in het normale publiek of in een gesloten, maar anoniem publiek, z. B. op beurzen .

De eerste kiosksystemen werden POI-systemen (POI: Point of Interest of Point of Information) of POS-systemen (POS: Point of Sale of Point of Service) genoemd. Zij verschaften informatie aan de gebruiker op luchthavens of treinstations , verkochten tickets of tickets en boden de gebruiker een hoge mate van zelfbediening.

Als u de term kiosksysteem breed gebruikt, kunnen geldautomaten ook worden gerekend tot de kiosksystemen.

Gebruikersgroepen

Het gebruik van de systemen kan anoniem zijn, d. h. zonder persoonlijke identificatie. Sommige systemen voorzien echter in de invoer van een identificatie (gebruikers-ID, wachtwoord, personeelsnummer, klantnummer, enz.) En kunnen dan een gepersonaliseerde informatie aanbieden.

Er zijn talloze toepassingen voor besloten gebruikersgroepen (CUG – Closed User Groups) in de markt, bij de tijd en aanwezigheid als een klok .

Kiosksystemen hebben gegevensuitvoer in delen van het bedrijf die normaal gesproken geen computerwerkstations hebben, met name in fabrieksgebouwen en in de open lucht. Verder zijn ze ook beschikbaar in gebieden die alleen toegankelijk zijn voor personen met speciale autorisatie, dwz in gebieden waar de identificatie plaatsvindt via clubpassen, lidmaatschapskaarten, klantenkaarten of iets dergelijks.

Beperking van de gebruiksbreedte

De gebruiksconcepten van kiosksystemen bieden beperkte gebruikersinterfaces. Er is alleen toegang tot de essentiële programma’s. Wanneer webbrowsers worden gebruikt, zijn deze geconfigureerd om een ​​beperkte hoeveelheid gebruik te hebben. Men bereikt met deze maatregelen verhoogde betrouwbaarheid en stabiliteit in continu bedrijf.

In een eenvoudig kiosksysteem biedt het hypertekstsysteem slechts een klein aantal vertakkingsmogelijkheden en een beperkt aantal pagina’s dat kan worden opgeroepen. Het is een systeem dat in hiërarchische diepte en complexiteit is gereduceerd.

Bedieningsconcepten

Het bedieningsconcept van een kiosksysteem kan voorzien in gebruik bij staan ​​of zitten. Wat passend is, hangt af van de beoogde doelgroep en de optimale verblijfsduur. Toegankelijkheid wordt geboden voor community-informatiesystemen . Ze moeten daarom op dezelfde manier bruikbaar zijn voor personen in de rolstoel als voor personen zonder beperkingen.

Kiosksystemen zijn vaak de klok rond beschikbaar voor gebruikers. Onder dergelijke omstandigheden is het niet mogelijk om precies te voorspellen welke gebruikersgroepen zullen worden afgestemd en welk kennisniveau zij zullen hebben bij het gebruik van computerwerkhulpmiddelen. Kiosk-terminals moeten daarom een ​​gemakkelijk toegankelijke, intuïtieve en eenvoudig te gebruiken interface hebben .

Gebruikers willen een eenvoudig te begrijpen bedieningsconcept, maar aan de andere kant kunnen er ook apparaat-, locatie- en inhoudsproviders zijn die een langere gebruiksduur op het apparaat verwachten en dus meer reclame hebben dan een slecht bedieningsconcept.

Redenen voor het gebruik

Een van de grootste voordelen van kiosksystemen ten opzichte van andere informatieverstrekking is dat de serviceprovider geen personeel op locatie hoeft te hebben en dat de systemen buiten de normale werkuren kunnen worden gebruikt. Bovendien hoeven producten die worden gepresenteerd niet fysiek aanwezig te zijn.

Kiosksystemen kunnen worden gebruikt om nieuwe concepten voor informatieoverdracht te implementeren. Een voorbeeld zijn systemen in winkels. Ze bieden de klant de mogelijkheid om zichzelf te informeren over de te koop aangeboden producten. Het proces kan er als volgt uitzien: de klant draagt ​​het product waarvoor hij belangstelling heeft in het kiosksysteem; Daar wordt het EAN-nummer via een scanner ingelezen. Het kan dan alle informatie weergeven waarvoor op het etiket de ruimte niet voldoende was. Als de klant bijvoorbeeld een fles wijn naar het kiosksysteem draagt, kan het systeem aangeven wat het optimale niveau van genot en houdbaarheid is, evenals de ideale drinktemperatuur, en de vraag naar welk voedsel de wijn geschikt is, kan ook worden beantwoord.

Informatie kan worden verstrekt op locaties waar de provider normaal geen lokale aanwezigheid heeft, de zogenaamde locaties van derden. Een concertorganisator kan bijvoorbeeld een apparaat in een outlet voor tickets plaatsen, waarmee concertdata kunnen worden opgevraagd. Zo’n samenwerking komt het verkooppunt ten goede, omdat de klanten bijkomende redenen hebben om hun locaties te bezoeken, en de organisator van het concert profiteert ervan, omdat hij met zijn aanbod een geïnteresseerd publiek bereikt.

In de tussentijd worden kiosksystemen echter niet langer alleen voor informatiedoeleinden gebruikt, maar ook om een ​​altijd aanwezig en open feedbackkanaal te bieden in het proces van klachtenbeheer . [1] Dankzij het kiosksysteem kan de feedback direct digitaal worden geëvalueerd. Kiosksystemen met een dergelijke feedbackfunctie worden voornamelijk gebruikt in de gastronomie en de hotelsector.

Er zijn kiosksystemen die met reclame kunnen worden gefinancierd. Hoe beter deze systemen slagen in het creëren van reclame-effectieve herkenningseffecten , des te meer geld er beschikbaar is om het efficiëntie-effect te vergroten voor klanten met kostbare en dure functies.

Sociale acceptatie

Vanwege culturele verschillen ziet de sociale acceptatie van kiosksystemen in verschillende landen er anders uit. Verspreiding en acceptatie is veel geavanceerder in Angelsaksische landen dan in Duitstalige landen. In openbare bibliotheken zijn kiosksystemen niet alleen beschikbaar voor automatisch zoeken en lenen en terugbrengen, maar tellen ze ook mee met gratis of betaalde onbeperkte internettoegang tot het gevestigde beeld. In de Duitstalige landen staat de distributie van kiosksystemen echter nog in de kinderschoenen.

Zie ook

  • kiosk Mode

Literatuur

  • Günther Silberer, Lars Fischer (ed.): Multimedia Kiosk-terminals: infotank, telecommunicatie en smart shops van de toekomst . Gabler, Wiesbaden 2000, ISBN 3-409-11667-2 .
  • Lars Fischer: Kiosk-systemen in de detailhandel: gebruik, aanvaarding en effecten . Duitse universiteits-uitgeverij, Wiesbaden 2002, ISBN 3-8244-7648-7 .
  • Wieland Holfelder: multimediakiosksystemen: praktische informatiesystemen . Friedr. Viehweg & Son, Braunschweig / Wiesbaden 1995, ISBN 3-528-05468-9 .
  • B. Stauss, W. Seidel: Klachtenbeheer: ontevreden klanten als een winstgevende doelgroep. 4e editie. Hanser, München / Wenen 2007, ISBN 978-3-446-40593-6

Webkoppelingen

 Commons: Kiosk Systems – Verzameling van afbeeldingen, video’s en audiobestanden

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ B. Stauss, W. Seidel: Klachtenbeheer: ontevreden klanten als een winstgevende doelgroep. 4e editie. Hanser, München / Wenen 2007, ISBN 978-3-446-40593-6 , p 106ff.