Computer

Car-PC

Als Car-PC of Carputer wordt een pc bedoeld die permanent in een auto of vrachtwagen is geïnstalleerd , meestal met een aanraakscherm voor gemakkelijke bediening.

Functies

Meestal worden vanwege het lagere stroomverbruik en de extreme omstandigheden in een voertuig (trillingen, hitte, koude) componenten gebruikt die bedoeld zijn voor notebooks . Auto-pc’s worden vaak in zeer kleine behuizingen geïnstalleerd om onder een stoel of dashboardkastje te passen , of ze worden in de reservewielbron of -schoen geïnstalleerd.

Om de bediening via het touchscreen te vereenvoudigen, wordt vaak speciale software gebruikt om de afzonderlijke functies te bedienen. Het aansturen van relais wordt daardoor mogelijk gemaakt. Dus z. B. het raam of de verwarming kan worden bediend via de pc. Het is ook mogelijk om motorgegevens uit te lezen om de huidige snelheid en snelheid weer te geven op de pc.

Bouw van een Multimedia Car PC

Een auto-pc is een veel voorkomende computer die in een auto is geïnstalleerd, vaak op basis van de kleine ITX- moederborden, soms met gespecialiseerde processoren zoals de VIA C3 . Verder worden barebones van notebooks, een ITX-variant voor Intel Pentium M of normale ATX- computers gebruikt.

Afbeelding output en input worden gedaan via een kleine touch screen , of via een TFT-scherm en een muis. Commercieel 7 “-Touchscreenmonitore hebben meestal een basis waaraan het kan eenvoudig worden vastgesteld. Voor onze afzonderlijke consoles worden gemaakt die direct afgestemd op de betreffende auto. Het is raadzaam om te bouwen op de monitor in de middenconsole van het voertuig. veel nieuwe auto’s hebben al een navigatie-scherm, een geïntegreerd display in het combi-instrument of in het dashboard. Dit meestal vrij hoge-resolutie origineel voertuig heeft zich lenen voor het beeld-uitgang van de auto PC.

Data-opslag is vaak van een notebook harde schijf genomen, nieuwere modellen zijn opgeslagen vloeistof en zeer schokbestendig, die in het bijzonder bij voertuigen met sport of coilovers is zeer belangrijk omdat deze bronnen zeer moeilijk en zal niet te lezen of te schrijven fouten een complete mislukking Harde schijf kan komen. Voor extra bescherming wordt de harde schijf opgehangen in een U-profiel met een speciale rubberen bandconstructie. Een laptop-cd / dvd- slot wordt op dezelfde manier gebruikt .

Stroomvoorziening

In een voertuig is er geen gelijkmatige DC- of AC-spanning, bij het starten van de motor zakt z. B. het gehele boordspanning door het hoge stroomverbruik van de starter tot onder 10 volt. Er is dus een speciale voeding nodig om een ​​soepele werking te garanderen. De pc start pas een paar seconden nadat het contact is ingeschakeld. Deze wachttijd dient om voldoende energie te beveiligen voor het starten van de motor. Als u nogmaals het contact aanzet, zal de PC uitgeschakeld na een periode van enkele seconden tot enkele uren. Vervolgens echter een spanning van 5 V wordt gehandhaafd worden uitgeschakeld wanneer de computer volledig is uitgeschakeld, problemen met de batterij verbonden kunnen zijn aan het stroomverbruik van de PC als ze uitstaan ​​voorkomen.

Invoerapparaten

Aangezien toetsaanslagen omslachtig zijn via een touchscreen op het scherm, moet een toetsenbord worden geïnstalleerd. Die in laptopformaat zijn bijvoorbeeld geschikt voor serverbeheer. Spraakherkenning is ook een manier om te controleren.

Voor auto’s met een multifunctioneel stuurwiel kan dit eenvoudig via een relaiskaart op de pc worden aangesloten. Hiermee kunnen gedefinieerde acties voor het betreffende circuit worden gedefinieerd, zoals. B. het muziekvolume wijzigen. In plaats van een multifunctioneel stuurwiel kan een afstandsbediening op het stuur achteraf worden gemonteerd, die infraroodsignalen uitzendt, die op hun beurt kunnen worden verwerkt met de juiste ontvanger.

Audiosysteem

De meeste moederborden hebben een geïntegreerde geluidskaart die voldoende is als basis voor een hifi-systeem. Extra geluidskaarten zorgen echter voor een betere geluidskwaliteit of 7.1-kanaals mixen en sommige bieden RCA- uitgangen voor verliezen van mindere kwaliteit. Om de luidsprekers met het audiosignaal van de geluidskaart te besturen , is een extra versterker nodig, of een radio of “head-unit” genaamd, met AUX-ingang.

Handige extensies

Om voldoende extensies te verbinden , is een actieve USB-hub zinvol, omdat een passieve de spanning via de voeding van de pc en niet rechtstreeks uit de accu van de auto trekt en daarom mogelijk niet voldoende stroom kan leveren.

Een GPS-muis bepaalt de positie van het voertuig via GPS . Het is het hart van een navigatiesysteem.

Veel nieuwere telefoons hebben een Bluetooth- poort en met een Bluetooth USB-adapter kunnen ze op een netwerk met de pc worden aangesloten. Met speciale software is het z. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de inkomende oproepen automatisch uit te zetten en om via een microfoon te bellen. Bovendien kunt u sms-berichten per sms verzenden of binnenkomende sms-berichten lezen. Met een UMTS – of zelfs een smalband GSM mobiele telefoon aangesloten op de Car-PC, is een draadloze internettoegang mogelijk.

Een webcam kan worden gebruikt als een achteruitrijcamera waarmee de bestuurder over de monitor kan kijken. Nieuwere camera’s hebben zelfs infraroodsensoren en kunnen nachtzichtopnamen maken. U kunt deze parkeerhulp dus ’s nachts gebruiken.

Met zogenaamde relaiskaarten kunnen circuits worden bestuurd door de pc. Met deze functie kan de elektronica aan boord op afstand worden bestuurd, zoals. Zoals de elektrische ramen of airconditioning. De relaiskaart kan ook signalen naar z opnemen. B. op knoppen in het voertuig of gebroken circuits, zoals het geval is met defecte lampen om te reageren. Een speciale interface genaamd OBD-2 biedt toegang tot de motorbesturingseenheidvan het voertuig. Het is dus mogelijk om tijdens het rijden diagnostische handelingen uit te voeren (bijv. Temperatuurbewaking, brandstofverbruik of prestatietest). Daarnaast kunnen via deze interface verborgen functies van het voertuig worden geactiveerd (bijvoorbeeld het knipperen van de vooraanwijzers als in een Amerikaans voertuig) of kunnen de injectiekaarten naar wens worden aangepast. B. wordt gebruikt tijdens chiptuning . Bovendien kan het onafhankelijk lezen van het storingsgeheugen onnodige werkplaatsbezoeken besparen.

Via LAN, WLAN of een USB-stick kunnen gegevens eenvoudig worden overgedragen van de thuiscomputer naar de auto-pc en omgekeerd.

Aanraakscherm vriendelijke omgevingen

Omdat een touchscreen alleen grove invoer mogelijk maakt, is een speciale interface nuttig, waarbij bovendien alle belangrijke functies al geïntegreerd zijn, zoals een mediaspeler en vaak ook een navigatiesysteem. In veel gevallen kan het uiterlijk van het oppervlak worden aangepast aan de eigen auto, sommige programma’s veranderen met een dag-nacht-functie van een bepaalde tijdcontrast en -helderheid.

Een overzicht van de momenteel actieve oppervlakken:

 • Gratis / gedeeltelijk open source
  • iCT – In Car Terminal
  • Mediacar
  • CarFlash
  • media Engine
  • cPos – Besturingssysteem voor pc van auto
  • Road Runner (nu bekend als “Ride Runner” om conflicten met geregistreerde handelsmerken te voorkomen)
 • commercieel
  • CES 4 – Kameleon
  • Centrafuse
  • StreetDeck
  • artemis-obd 2.2 (iTunes App Wifi OBD2 voor Apple iPad)

Market Dissemination

Tot nu toe wordt Car-PC alleen als accessoire aangeboden – vaak zelfs als een kit. Een van de eerste voertuigen met standaard Car-pc is de Tesla Model S elektrische sedan die in 2012 werd gelanceerd .

Veel voorkomende toepassingen

 • Handsfree: telefoon is verbonden met de pc via Bluetooth
 • GPS- navigatie
 • Mediacenter: muziek ( MP3 , CD), video’s, tv (bijvoorbeeld via DVB-T ), radio, foto’s
 • achteruitrijcamera
 • Voertuigdiagnose via OBD

Literatuur

 • Kurt-Jürgen Berger, Michael Braunheim, Eckhard Brennecke: Technology Automotive Technology. 1e editie, Verlag Gehlen, Bad Homburg voor de hoogte, 2000, ISBN 3-441-92250-6 .
 • Robert Bosch (ed.): Autoelektrik auto-elektronica. 5. volledig herziene en uitgebreide editie. Vieweg & Sohn Verlag, Wiesbaden 2007, ISBN 978-3-528-23872-8 .
 • Karl-Heinz Dietsche, Thomas Jäger, Robert Bosch GmbH: Automotive Handbook. 25e editie, Friedr. Vieweg & Sohn Verlag, Wiesbaden, 2003, ISBN 3-528-23876-3 .